Yhteystiedot

Hossan metsästäjät ry
Puheenjohtaja
Rauli Oikarinen
0442911017


Sihteeri
Irene Paasovaara
Hossantie 273
89920 Ruhtinansalmi
0400-813546
irene.paasovaara@loma-hossa.fi

Uusimmat kuvat

Uutiset

14.4.2024Kokous ym. tietoa.Lue lisää »17.11.2021HirvipeijaatLue lisää »17.7.2021Kesä-/ hirvikokousLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

 

HOSSAN METSÄSTÄJÄT RY

Historiikki 50 vuotta

Hossan metsästäjät ry on perustettu keväällä 1966. Perustava kokous on pidetty Mäntyniemen vanhassa pirtissä. Kokouksen pöytäkirjaa ei tästä kokouksesta ole käytettävissä, mutta kun johtokunta kokoontui seuraavan kerran 17.4 Hossan rajavartioasemalla pöytäkirja kertoo johtokunnan puheenjohtajaksi ja samalla seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi  valitunYrjö Karvosen eli Niskan Yrkin ja sihteeriksi on valittu Paavo Trumf. Johtokuntaan kuului lisäksi Kalevi Moilanen, Olavi Moilanen, Veikko Karvonen, Eero Karvonen ja Urho Perkiö. Kokouksessa päätettiin mm. ryhtyä vuokraamaan seuralle metsästysmaita.
Hossan metsästäjät ry on merkitty yhdistysrekisteriin 30.1.1967. Metsästysmaiden vuokraaminen ja jäsenhankinta näyttää olleen tuloksellista, sillä kun seuraava vuosikokous pidettiin 19.2.1967 niin läsnä oli jo 27 henkilöä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Orvo Eskola. Seuraan perustettiin ampuma- ja kilpailujaosto sekä metsästys – ja valistusjaosto.
Kilpailu- ja riistanhoito on ollut seuran ohjelmassa heli alusta lähtien. Ensimmäinen kilpailukutsu on lähtenyt 4.3.1967 Ruhtinan erälle ja Selkosen metsästäjille. Ampumahiihtokilpailut pidettiin sitte 27.3.1967 ja osanottajia on ollut 37 kpl. Pankit ja kauppaliikkeet on lahjoittaneet palkinnot ko kilpailuun.
Ruhtinansalmen Osuuskassa on lahjoittanut 23.3.1967 50 kpl kankaisia kilpailunumeroita Osuuskassan nimellä varustettuna.
Seuran jäsentenväliset pilkkikilpailut on järjestetty huhtikuussa -67 Latvalammilla ja kilpailijoita on ollut 24 kpl.
Elokuussa vuonna -67 pidetyssä kesäkokouksessa on päätetty järjestää mm. näädän metsästyskilpailu ja kolmelle parhaalle on päätetty maksaa 35:n markan rahapalkinto. Muistiinpanoista ei löydy kilpailun tuloksia.
Hirvenmetsästys on seuran alkuajoista saakka ollut yksi keskeinen jäseniä yhdistänyt ja toimintaan koonnut voima. Jo perustamisvuonna löytyy merkintä päätöksestä anoa seuralle kaatolupaa neljälle hirvelle. Syksyltä -67 löytyy myös merkintä että lupia on anottu 8 kpl ja lupia on  myönnetty 6 kpl ja saaliiksi olisi saatu 3 aikuista naarasta ja 2 vasaa. Syksyllä -67 hirvimetsälle on osallistunut 25 henkilöä ja ampuja on saanut kaatamastaan hirvestä pään, sorkat ja sisäelimet. Nahka on arvottu osallistujien kesken.
Vuonna -67 on tehty myös ensimmäinen ostotarjous Vieremän kämpästä, mutta Metsähallitus on hylännyt sen.
1970 luvun alussa hirvi oli valtakunnallisesti rauhoitettu kahden vuoden ajan. Hossan metsästäjätkin kannatti vuosikokouksessaan rauhoitusta yksimielisesti.
Kesäkokouksessakin 1970 on käsitelty rauhoitusasioita ja äänin 23-3 asetuttiin vastustamaan karhun ja muiden petoeläinten rauhoitusta.
Vuodelta -71 löytyy merkintä että Eero ja Yrjö Karvonen on tavannut Iikosken maastosta 3 Jyväskyläläistä luvatonta metsästäjää ja karhuamisen jälkeen on sakkomaksuna saatu 50 markkaa tuloja seuralle.
Kun hirvi oli taas metsästettävää riistaa 1972, seura anoi lupaa neljälle hirvelle ja vuonna-74 viidelle hirvelle ja hirvikokouksessa on käsitelty lihanjakoperusteita ja lihanjakoon on päässy 1 henkilö/ruokakunta.
Vuoden -75 vuosikokouksen merkittävimpiä asioita  oli toiminnan kannalta hirviratatoimikunnan perustaminen. Siihen valittiin Erkki Kääriäinen, vuonna -71 seuran puheenjohtajaksi valittu Pentti Pihlajamaa, Eero Karvonen ja Reima Huttu.
Seuran kesäkokouksessa syyskuussa päätettiin ryhtyä rakentamaan hirvirataa heti kun vuokra-asia on selvä. Vuodelta -76 löytyy jo asiakirja jonka mukaan nimismies Antti Suopelto on hyväksynyt ampumarata-alueen.
Vuonna -75 hirvikokouksessa on otettu kantaa myös alkoholin käyttöön hirvimetsällä ja alkoholia ei hyväksytä metsällä tai henkilö evätään lihanjaosta.
Hirviradan rakentaminen eteni sitten pikku hiljaa niin että vuoden -77 vuosikokouksessa todettiin seuralla olevan varoja sen verran että radan rakentaminen saatetaan loppuun. Rata lienee valmistunut 1978, sillä seuraavana vuonna 1979 seuralla oli ensimmäiset viralliset hirvikoeammunnat jo useampana päivänä.
Samana vuonna seuran puheenjohtajaksi valittiin Pentti Pihlajamaan jälkeen Veikko Paasovaara. Samalla jo seuraava rakennusprojekti nousi esiin, sillä päätettiin ryhtyä rakentamaan metsästysmajaa. Majalle päätettiin anoa rakennuslupaa ja piirustusten tekijäksi nimettiin Uuno Moilanen.
Maja päätettiin rakentaa talkoilla ja työnjohtajaksi nimettiin Reima Huttu. Puutavaraa päätettiin kerätä puu/talo ja ilmeisesti nyt on Metsähallitus hyväksynyt Vieremän kämpän ostotarjouksen.
Majan piirustukset on hyväksytty kunnan rakennuslautakunnassa 31.5.1979 ja seuraavan vuoden helmikuussa vuosikokouksessa rakennustyöt päätettiin hoitaa neljässä ryhmässä, joiden vetäjiksi määrättiin Veikko Paasovaara, Erkki Huttu, Martti Kela ja Toivo Tolonen. Sittemmin talkoita kirjattiin pidetyksi 8 kertaa ja maja saatiin jo niin valmiiksi, että kesäkokous 17.8.1980 on merkitty majalla pidetyksi.
Puheenjohtajaksi vaihtui 1987 Erkki Oikarinen  ja samana vuonna oli edessä seuraava suurempi rakennusprojekti, eli nylkyliiterin teko. Samana vuonna nylkyliiteri saatiin maalausta vaille valmiiksi ja seuraavana vuonna -88 nylkyliiteri viimeisteltiin ja samalla se ja maja sähköistettiin.
Vuonna -88 alkoi myös nykymuotoinen riistakolmiolaskenta ja seuran kolmio merkittiin Vieremänjärven maastoon. Ensimmäisessä laskennassa ei tavattu ainuttakaan riistalintua.
Hirvilupien määrä kasvoi pikkuhiljaa koko -80 luvun.Vuosina -81 -82 ja-83 lupia oli 3+3.
Nylkyliiterin valmistumisvuonna -87 lupia on ollut 9+6 ja kaikki on saatu kaadettua, joskin yksi vasa on ollut pöytäkirja merkinnän mukaan liian suuri. Metsästäjiä on ollut kuluvana vuonna 41.
Lupamäärissä -90 luvulla on käynyt lievä notkahdus, mutta vuosituhannen taitteen jälkeen lupamäärät on olleet tasaisessa kasvussa.
Huippu lupamäärässä saavutettiin vuonna 2010 kun hirvilupia myönnettiin 35 kpl.
Saksalaisia metsästysvieraita oli ensimmäisen kerran mukana jahdissa 2001. Jo aikaisempinakin vuosina ulkomaalaisista metsästäjistä on pöytäkirjojen mukaan käyty keskusteluja, mutta se toteutui vasta 2001. Metsästys on onnistunut ensimmäisenä syksynä hyvin, koska kaikki 3 vierasta on saanut hirven kaadettua, mutta metsästys vaati myös veronsa, koska Antti Kelan Karjalankarhukoira menehtyi hirven potkaisuun vierasjahdin yhteydessä Kukkarosuolla.
Tämän jälkeen ulkomaalaisia metsästäjiä on ollut joka syksy ja ompa heillä ollut merkitystä myös seuran varainhankinnalle.
Seuran varainhankinnassa merkittävää osaa on näytellyt myös ampumarata jonka tuotot 1980 luvulla parhaimpina vuosina ylittivät runsaat 10 000 mk. Summa tosin vaihteli paljonkin suorituskertojen määrästä riippuen. Esimerkiksi vuonna -87 koesuorituksia oli peräti 726 kpl, mutta vuonna -91 suorituksia oli vain 295 kpl.
Vuonna 1999 Erkki Oikarinen on luopunut puheenjohtajan tehtävistä  ja Tauno Karvonen on aloittanut uutena puheenjohtajana.
Vuonna 2003 hirviporukan jäsenille on hankittu seuran logolla varustetut hirviliivit.
Vuonna 2004 seuran majalle on hankittu kartta, jossa näkyvät seuran vuokramaat.
Riistakolmiolaskennassa on löytynyt 11 riekkoa ja 4 teertä ja havaitusta teeripoikiaasta on lähtenyt haukka.
Vuonna 2006 hirviampumakoe muuttui. Hirvelle ja karhulle tuli omat kokeet. Kokeessa ammutaan 4 laukausta seisovaan kuvioon ja saa ampua tuelta.
Vuonna 2009 seuralle valmistui nettisivut www.hossanmetsastajat.net ja samana vuonna Ari Väisänen valittiin Suomussalmen riistanhoitoyhdistyksen hallitukseen.
Vuonna 2010 järjestettiin pitkän tauon jälkeen seuran jäsenille perheineen  pilkkikilpailut ja osallistujia oli 22 kpl, eli pilkkikilpailuille oli sosiaalinen tilaus, koska viime vuonna 2015 kilpailijoita oli n. 60 kpl.
Vuonna 2011 seurasta tuli kansainvälinen kun Saksan kansalainen Juri Bansimir valittiin seuran jäseneksi ja tänä vuonna 2016 Irlantilainen Lenny Daly valittiin myös seuran jäseneksi.
Vuonna 2011 hirvilupamäärät lähti laskuun ja lupia myönnettiin 19 kpl.
Syksystä 2011 tuli hirvenmetsästyksen kannalta ongelmallinen susien takia. Jarmo Heikkisen Retu koira otti yhteen suden kanssa, mutta selvisi hengissä ja kävi loppusyksystä jo hirvenpyynnissä. Lumien tultua 2 sutta saatiin kaadettua.
Vuonna 2012 päivitettiin seuran alkuperäiset säännöt. Tänäkin syksynä oli myös alueella susi, mutta vahingoilta säästyttiin.
Samana vuonna 2012 päätettiin ostaa ampumarata tontti seuralle ja siitä maksettiin puolet. Ja vuonna 2013 loput.
Vuonna 2014 ampumaradan tontti lohkottiin ja siitä tuli seuran omaisuutta.
Tontilta kaadetuista puista aloitettiin liiterin teko majalle ja se saatiin valmiiksi 2015 ja  2015 rakennettiin myös uusi ampumakoppi ampumaradalle.
Ja tänä vuonna 2016 Hossan metsästäjät ry täyttää 50 vuotta.